Thursday , September 23 2021

Article in De Wereld Morgen.Be (Dutch)

Bedoeïenen in Palestina: bezetting door Israël leidt tot einde van een leefwijze

August 2012

In juli 2012 trok Palestina Solidariteit opnieuw met een groep nieuwsgierigen richting Westelijke Jordaanoever op inleefreis. Ook de Jahalin Bedoeïenen kregen een bezoek. Dit is een minderheid van nomaden die in het conflict vaak wordt vergeten en nauwelijks aan bod komt in de media. Hun leefwijze wordt door de bezetter met uitroeiing bedreigd.
 

Op bezoek bij nomaden

Onder een loden zon die het thermometerkwik in de richting van vijftig graden duwt, stappen we het Bedoeïenenkamp van Jahalin in de woestijn binnen. Over de vangrails. Enkele ogenblikken eerder had onze sympathieke chauffeur ons immers afgezet langs de weg.

Daar leven nu eenmaal Palestijnse Bedoeïnen: net naast de weg, in kurkdroge, dorre vlaktes aan de voet van een heuvel. Onze gids Angele Goldstein, een Israëlische dame die zich met solidariteitscampagnes voor Bedoeïenen al jaren verzet tegen de Israëlische bezettingspolitiek, leidt ons via een zanderige weg tot in het hart van het kamp.

De hutten in het kamp bestaan uit golfplaten en doeken, die allesbehalve stevig aan elkaar zijn vastgemaakt. We worden verwelkomd door Eid Abu Khamis, een woordvoerder van de Bedoeïenengemeenschap in Jahalin. Gezichten van gesluierde, glimlachende vrouwen en verlegen kinderen lichten op uit de donkere hutten in de achtergrond. Hun gastvrijheid is groter dan de armoede die er heerst en al snel worden we uitgenodigd plaats te nemen in een geïmproviseerde zitruimte en krijgen we een glaasje warme, zoete muntthee voorgeschoteld terwijl Eid Abu Khamis ronduit over hun kamp vertelt.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Lees meer:

http://www.dewereldmorgen.be/foto/2012/08/06/bedoeienen-in-palestina-bezetting-door-israel-leidt-tot-einde-van-een-leefwijze

Check Also

We’re calling on the ICC to protect human rights

Activists, scholars and journalists call on the ICC to rule now to the matter of …

Skip to content