Tuesday , October 20 2020
Home / News / [Swedish Radio] Israel bygger bosättningar trots fredsförhandlingar
By Katja Magnusson - Swedish Radio

[Swedish Radio] Israel bygger bosättningar trots fredsförhandlingar

Photo by Katja Magnusson – Swedish Radio

The following is a Swedish Radio piece, on the recent demolition of EU-funded temporary structures on E-1 and subsequent discussions as to whether to call for compensation from Israel. 

Originally aired on Sveriges Radio – April 16, 2014

By Katja Magnusson

Enligt FN:s organ för palestinska flyktingar (UNRWA) har husrivningar och vräkningar av palestinier ökat medan förhandlingarna pågår.

Ekot har besökt en grupp beduiner som fått veta att deras hus ska rivas, trots att de bott på platsen i runt 50 år.

– Det här var duschen, men de förstörde den, säger Amina och visar en överbliven ho som ligger på marken, det enda som finns kvar av huset.

I slutet av förra veckan omringades kullen de bor på av israelisk militär, tre hus revs och rivningsorder delades ut för 18 andra byggnader. De hemlösa familjerna bor nu i tält.

De små containerliknande husen som demolerades har delvis betalats av EU, som uttryckt oro över det ökade antalet husrivningar på Västbanken. Israel motiverar ofta rivningarna med att byggnaderna saknar bygglov.

Kullen Jabal al-Baba där familjerna lever och där de har sina får är strategiskt viktig, här har Israel haft planer på att bygga ut bosättningen Maale Adumim sedan 1990-talet. Om det skulle bli av kommer Västbanken i praktiken att skäras av i två delar enligt kritiker.

FN uppskattar att cirka 2 800 palestinier riskerar att tvångsförflyttas i området. FN, EU och frivilligorganisationer bekräftar att situationen förvärrats under de snart nio månader som fredsförhandlingarna nu pågått.

– Det har kommit fler order om husrivningar, fler palestinier har förflyttats mot sin vilja och våldet ökar, säger Chris Gunness, talesperson för FN-organet för palestinska flyktingar, UNRWA.

Efter att det blev klart att palestinierna ansökt om medlemskap i internationella konventioner har situationen eskalerat, fortsätter Chris Gunness, som tror att det finns en tydlig koppling till det som händer i fredsprocessen.

De runt 300 palestinierna som bor på kullen Jabal al-Baba har svårt att tro på fredsförhandlingarna.

– Det blir ingen fred om de tar ditt hus från dig, säger Ghassan, som bor i ett tält efter att hans hus rivits.

Ekot har sökt de ansvariga för rivningarna utan resultat.

Original article link: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5838469&playaudio=4921835

Check Also

We’re calling on the ICC to protect human rights

Activists, scholars and journalists call on the ICC to rule now to the matter of …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content